Geschreven door Herman Koch
Samenvatting
Paul Lohman, broer van premier-kandidaat Serge Lohman, is getrouwd met Claire. Met de verkiezingen in zicht gaan ze uit eten met Serge en zijn vrouw Babette. Paul en Claire voelen zich echter niet thuis in het dure restaurant waar ze ondanks de lange reserveringslijst door Serge’s positie toch terecht kunnen. Het diner begint met de dagelijkse onderwerpen, maar nadat Paul terug komt van het toilet staat Babette met tranen in haar ogen op. Ze loopt naar de deur, gevolgd door Claire. Ondertussen eten de broers hun hoofdgerecht in stilte op. Paul vindt het allemaal te lang duren en gaat naar de twee vrouwen op zoek. Terwijl hij dit doet gaat de telefoon van Michel die in zijn zak zit af. Zijn zoon vraagt zich af wat zijn vader met zijn mobiel doet en spreekt af het mobieltje op te komen halen. Net wanneer Paul ophangt ziet hij Claire en Babette, die inmiddels is bijgekomen. Samen gaan ze het restaurant in, maar Paul gaat nog niet aan tafel. Hij bekijkt, terwijl hij wacht op zijn zoon, de filmpjes van zijn mobiel. Weer wordt Paul geconfronteerd met de heftige beelden. Rick, de zoon van Serge en Babette, en zijn eigen zoon gaan na een schoolfeest flink te keer tegen een zwerver. De zwerver ligt in het pinhokje waar de jongens willen pinnen en daar zal hij voor boeten. Van kwaad tot erger pakt een van hen een voor hun leeg ogende jerrycan, de andere filmt het. Wanneer er een aansteker bij komt gaat het mis. Paul realiseert zich dat deze beelden meer laten zien dan de beelden van de bewakingscamera van Opsporing verzocht. Wanneer Michel met zijn fiets bij het restaurant aankomt vraagt Paul waarom hij hem nooit over deze beelden verteld heeft. Michel vertelt zijn vader dat Beau, de geadopteerde zoon van Serge, hem chanteert. Hij wil deze beelden online zetten, maar wanneer ze hem geld geven is er niks aan de hand. Paul beveelt zijn zoon naar huis te gaan, zelf gaat hij vervolgens het restaurant weer in. Tijdens het nagerecht komt het onderwerp eindelijk aan bod. Serge vindt dat zijn zoon Rick veel lijdt onder de geheimhouding en wil alles openbaar maken. Hij wil tijdens een persconferentie bekend maken dat hij zich terug trekt. De andere drie denken hier echter anders over. Zij vinden dat ze de toekomst van hun zonen moeten beschermen. Serge heeft de persconferentie echter al gepland. Hij en Babette verlaten het restaurant en lopen naar het café waar de persconferentie gehouden wordt. Claire vertelt Paul dat zij en Babette hun zonen alleen nog kunnen beschermen wanneer ze Serge verwonden. Claire loopt vervolgens naar het café waar Babette en Serge zijn. Paul hoort even later meerdere sirenes. Hij loopt naar buiten en ziet zijn broer afgevoerd worden door ambulance personeel. Ook komt Claire even later naar buiten, zij wordt afgevoerd door agenten. Over Beau hoeven ze zich ook geen zorgen meer te maken, Michel en Rick hebben met hem “afgerekend”.
Ik heb de samenvatting van http://www.scholieren.com/boekverslag/70261 gehaald.
Boek VS film (de verschillen)
Je ziet veel overeenkomsten tussen het boek en de film, maar er zijn ook duidelijk verschillen te zien. Het vertelperspectief is hetzelfde gebleven, zowel in het boek als in de film volg je de gebeurtenissen door de ogen van Paul. Wel zijn vele handelingen ingekort, of weggelaten. Dit moet natuurlijk ook wel omdat je anders een heel lange film hebt, maar sommige cruciale gebeurtenissen hadden ze wel in de film mogen laten. Bijvoorbeeld waarin duidelijk werd dat de jongens eigenlijk helemaal niet zo lief zijn, zoals het stelen van een kip in Frankrijk. Serge zegt dan dat “zijn kinderen nooit zoiets zouden doen”. Wel is er één heel groot verschil tussen het boek en de film, dat is namelijk het einde. Beide hebben een open einde, maar de film stopt eerder dan het boek. Toen ik de film had gezien, had ik niet het gevoel dat die al afgelopen was. Dit gevoel komt waarschijnlijk doordat ik het boek heb gelezen en ik dus weet wat er daarna nog moet gebeuren.
Een scène beschreven
Michel had recent een werkstuk over de doodstraf moeten maken voor school. Over zijn ideeën had hij met zijn vader gesproken: er was onder andere een gedachte in opgenomen over het eigen rechter mogen spelen bij niet te verbeteren misdadigers. De rector roept Paul op om een gesprek te voeren over het werkstuk dat zijn zoon had gemaakt en er ontstaat een heftige discussie over dit onderwerp. Ineens slaan de stoppen bij Paul door en hij slaat de rector hard in zijn gezicht. Dan opent hij het raam en zwaait naar Michel op het schoolplein.
Deze scène speelt zich in het boek in het midden/eind af, terwijl de film er mee begint. De scène in de film lijkt redelijk veel op die van het boek, maar in de film zit Michel in een kamertje naast de rector en ziet alles gebeuren, terwijl hij in het boek buiten staat. De regisseur heeft deze scène waarschijnlijk in het begin laten plaatsvinden omdat men zo direct een personage goed kan neerzetten.
Mijn mening
Ik dacht dat de verfilming dicht bij het boek lag, maar naarmate ik er langer naar de film keek, kwam ik tot de conclusie dat de boekverfilming erg verschilt met het boek zelf. De film kan het beste los gezien worden van de roman. Het boek is niet het script voor de film, het is het beginpunt van waaruit de film is ontwikkeld.
Het boek vind ik mooier dan de film, in het boek zat ik meer in het verhaal en als lezer krijg veel meer informatie. Ik vind de film ook erg oppervlakkig, maar dit komt waarschijnlijk doordat veel dingen zijn weggelaten uit het boek en deze dingen dus 'mist' in de film. Alhoewel ik het boek mooier vind dan de film, vind ik het verhaal van het boek niet geweldig. Het verhaal sprak me niet echt aan en soms vond ik het boek (en de film) erg langdradig. Als ik terugkijk op de boeken die ik heb gelezen dit jaar voor lezen voor de lijst komt dit boek op de tweede plaats. Mijn nummer 1 is nog steeds Magnus, nummer 2 is dus Het Diner, nummer 3 is Isabelle en onderaan staat Reinaert de Vos. Reinaert de Vos staat helemaal onderaan omdat het in oud Nederlands geschreven was en ik er dus niet snel door heen kwam.