zaterdag 10 oktober 2015

Isabelle - Tessa de Loo



Ik vind het boek leuker dan ik had verwacht. Ik zou dit boek zelf niet uitkiezen om te gaan lezen, omdat de flaptekst van het boek me niet echt aansprak, maar toch heb ik het boek gelezen en vond ik hem eerlijk gezegd nog best wel leuk. Ik vond het een spannend boek, omdat je niet helemaal zeker weet wat er met Isabelle gaat gebeuren. Zou ze doodgaan of zou ze het op een of andere manier toch overleven? Zou ze vriendinnen worden met Jeanne en als dat gebeurt, hoe zou Jeanne de wereld vertellen dat Isabelle nog wel leeft? Of zou ze toch gered worden door iemand? Telkens spelen er van zulk soort vragen door je hoofd. Het boek heeft een open einde, maar door het verhaal wat je gelezen hebt, weet je wel hoe het gaat aflopen, of misschien wordt je wel helemaal op het verkeerde spoor gezet. Verder werd de spanning in elk hoofdstuk heel erg opgebouwd vanaf het begin tot het einde en vaak als het heel erg spannend werd begon de schrijfster een nieuw hoofdstuk en ging ze verder met een andere omgeving en ging ze pas later verder met de gebeurtenissen uit het vorige hoofdstuk. Ik vond het hoofdverhaal van het boek van het boek  niet echt origineel. Een mooi meisje wordt ontvoerd door een lelijke schurk en wordt gered door een heldhaftige man. Ik vond het een leuk boek om te lezen maar ik zou hem niet aanraden aan anderen vanwege het ‘slechte’ verhaal. Het boek staat daarom ook niet in mijn toplijst van boeken die ik gelezen heb.

De samenvatting
Op een dag wordt er in de Auvergne(Frankrijk) de beroemde filmster Isabelle Amable vermist. De politie zoekt maandenlang, maar ze is onvindbaar. De politie geeft het op na vele intensieve zoekacties die geen resultaat hebben opgeleverd.
Een onderwijzer aan de dorpsschool, Bernard Buffon kan Isabelle maar niet uit zijn hoofd zetten. Bernard is een grote fan van haar, ze heeft hem eens geholpen toen hij gepest werd op de basisschool. Hij trekt elke dag even de bergen in om haar te zoeken. Hij ondervraagt iedereen, maar komt niets te weten.
Ondertussen zit Isabelle opgesloten in de kelder van de boerderij van Jeanne Bitor.
Jeanne is jaloers op de filmster omdat zij zo mooi en gelukkig is terwijl Jeanne zelf oerlelijk, verdrietig en eenzaam is, daarom heeft ze Isabelle ontvoerd. Jeanne houdt van schilderen. Ze wil Isabelle laten uithongeren en dan schilderen hoe schoonheid lelijk wordt. Ze schildert de aftakeling van organismen tot aan de dood en verder. Ze houdt ermee op totdat Isabelles hele stervensproces is geschilderd. Isabelle doet er alles voor om vrij te komen en probeert een band op te bouwen met Jeanne. Ze probeert haar duidelijk te maken dat schoonheid ook niet alles is en ze vertelt haar zelfverzonnen levensverhaal. In het echt heeft ze een hele goede, gelukkige jeugd gehad, maar als ze dat verteld zal Jeanne alleen nog maar jaloerser worden en dat is ook niet echt bevorderlijk voor de situatie. Dus vertelt ze een vreselijk verhaal.
Langzamerhand wint ze het vertrouwen van Jeanne en ze krijgt zelfs zo nu en dan wat eten als ze er om vraagt. Ze beginnen elkaar vertrouwelijke dingen te vertellen en Jeanne gaat twijfelen of ze nog wel door moet gaan met haar schilderijen.
Dan spreekt ze op een avond Bernard Buffon in de kroeg en ze komt er achter dat Isabelle haar heeft voorgelogen en dat ze eigenlijk erg gelukkig is.
Jeanne wilt nu zo snel mogelijk haar werk afmaken. Maar de volgende morgen heeft Isabelle zichzelf opgehangen, dat speelt ze tenminste. Jeanne vlucht weg. Dan vallen de strobalen om waar Isabelle op had moeten gaan staan en raakt ze in levensgevaar.
De vorige avond had Bernard toch iets vreemds gemerkt aan Jeanne Bitor en hij besluit eens een kijkje in haar huis te gaan nemen. Dan vindt hij Isabelle en red haar nog net op het nippertje van de dood.
Hij heeft nu de vrouw van zijn dromen gevonden, maar als blijkt dat zij alleen aan Jeanne denkt en niet denkt aan wat hij allemaal voor haar heeft gedaan, merkt hij dat ze helemaal niet zo perfect is. Bernhard wilt Jeanne aangeven, maar Isabelle wilt dat niet omdat ze medelijden met haar heeft gekregen. Jeanne verdwijnt voorgoed en Bernhard doet er alles aan om haar te vinden. Zijn liefde voor Isabelle is omgezet in zijn liefde voor Jeanne. 

Ik heb de samenvatting gehaald van: http://www.scholieren.com/boekverslag/48168.

Op de tweede foto van de collage zie je Halina Reijn, zij speelde Isabelle in de film Isabelle. Op de foto ernaast zie je kleine kinderen naast elkaar zitten. Het rechter meisje is jaloers op het linker meisje(jaloezie). Op de foto rechts daarvan staat heet lelijkste meisje ter wereld, zij moet Jeanne voorstellen die Jaloers is op Isabelle(jaloezie). Op de foto onder het meer in Auvergne, waar het zich allemaal afspeelt, zie je Isabelle alleen zitten in de kelder, daar is ze immers opgesloten(eenzaamheid). Op de foto ernaast zie je de naaktschilderij die Jeanne van Isabelle heeft gemaakt. Jeanne laat Isabelle uithongeren en toen moest ik denken aan die uitgehongerde kindjes uit Afrika, vandaar die foto. Omdat Isabelle en Jeanne een soort van vriendschap krijgen heb ik de foto erbij gedaan van die handen. Bernard zoekt Isabelle al een hele tijd en op een gegeven moment vind hij de rode naaldhakken in de struikjes bij het huis van Jeanne. Hij ziet dat Isabelle zichzelf heeft opgehangen en schrikt enorm, op een gegeven moment ziet hij Isabelle bewegen en bevrijdt haar. Op dat zelfde moment verbrandt Jeanne de schilderijen die zij heeft gemaakt van Isabelle.



vrijdag 28 augustus 2015

Leesautobiografie



Leesautobiografie

Vroeger toen ik klein was en toen ik zelf nog niet kon lezen werd ik vaak voorgelezen door mijn ouders. Altijd voordat ik ging slapen werd me een verhaaltje voorgelezen uit een boek die we thuis hadden liggen. Vaak werd ik voorgelezen uit boeken zoals: Jip en Janneke, Dikkie Dik, Pluk van de Petteflet  en Floddertje. Het voorlezen zelf vond ik niet eens zo leuk, ik keek daarom ook meer naar de plaatjes.

Toen ik 4 jaar oud was, ging ik naar de kleuters toe. Ik weet niet precies meer welke boeken er werden voorgelezen daar, maar ik weet wel dat er elke dag een verhaaltje werd voorgelezen. Omdat ik op een kleine basisschool zat in een klein dorp, waar veel fries werd gesproken. Werd er uiteraard ook in het fries voorgelezen, bijvoorbeeld uit de boeken van Tomke.

In groep 2 leerden we letters en kleine woorden lezen zoals vis en maan. In groep 3 begonnen we eigenlijk echt met het leren lezen. We lazen met een avi-niveau. Ik weet niet meer welke avi ik had wanneer, maar ik weet wel dat ik in groep 5 avi 9 had, en dat ik daarna gewoon klaar was met het avi-lezen. Vanaf groep 3 had je na de kleine pauze altijd een leeskwartiertje. Je las dan een boek die je had uitgezocht in de bibliotheek in school. In de bovenbouw, dat is groep 6 t/m 8 vond ik het lezen niet meer zo leuk. Ik kon toch al lezen en vond alle boeken stom. Op school hadden we voor het leeskwartiertje alleen maar saaie oude boeken liggen in de bibliotheek en ik dacht dat er ook helemaal niet leuke boeken bestonden. De enige boeken die ik nog een beetje leuk vond waren de boeken van De Olijke Tweeling, maar die had ik allemaal al meerdere malen gelezen.

Toen ik in de eerste klas kwam, moesten we voor Nederlands boeken gaan lezen. In het begin had ik daar totaal geen zin in, ook al waren het er niet veel. We moesten 2/3 boeken per leerjaar lezen. Op een gegeven moment kwam ik er achter dat er ook leuke en spannende boeken bestonden en sindsdien ben ik het lezen meer gaan waarderen. Maar ik las nog steeds omdat het moest voor school. In de derde klas ben ik het lezen nog meer gaan waarderen. Ik heb toen ook zelf boeken gekocht die me leuk leken om in mijn vrije tijd te gaan lezen.

Thuis ben ik niet echt opgegroeid met het lezen van boeken. Toen ik zelf nog niet kon lezen werd ik natuurlijk wel voorgelezen, maar toen ik op een gegeven moment zelf kon lezen, lazen mijn ouders me niet meer voor en had ik daar ook geen behoefte meer aan. Mijn ouders probeerden me daarna wel te motiveren om boeken gaan lezen, maar ik vond lezen helemaal niet leuk. Op school las ik al, dat hoefde ik thuis niet te doen, dacht ik altijd. Mijn ouders zelf lazen niet/weinig en mijn zus vond lezen ook niet leuk en las alleen als het moest voor school. Zoals ik al had verteld heb ik in de derde klas boeken gekocht die me leuk leken om te gaan lezen. Dat waren de boeken van John Green, maar dan in het Nederlands.Nu vind ik vooral romans en thrillers leuk.

Mijn top 5 boeken aller tijden zijn:

  1. Verstrikt van Mel Wallis de Vries. Eigenlijk alle boeken van Mel Wallis de Vries zijn heel erg leuk, ik heb voor dit boek gekozen omdat ik dit boek het meest recent heb gelezen. 
  2.  Een weeffout in onze sterren van John Green. Dit is een vertaling van The Fault in Our Stars. Ik  heb meerdere boeken van deze schrijver gelezen, maar deze vind ik samen met Paper Towns het leukst. 
  3. De boeken van Carry Slee, ik kan niet kiezen welk boek ik het leukste vind van haar, maar ik vind haar verhalen heel erg leuk. In elk boek van haar zit een boodschap en dat vind ik erg leuk aan haar boeken. 
  4. Chess van Heerco Wallinga. Ik vind dit een erg leuk boek, wel een nadeel ervan is het begin, je moet daar doorheen komen, daarna is het boek mega spannend en wil je hem in een tuig uitlezen. Dat gaat helaas wat lastig omdat het een redelijk dik boek is.
  5.  Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt. Ook dit boek moest in de top 5 komen vind ik, het was mijn favoriete voorleesboek. Ik weet nog precies hoe alle verhalen gaan van Jip en Janneke.


In de les heb ik mezelf ingedeeld op niveau 2, ik zit eigenlijk tussen niveau 2 en 3 in, niveau 3 sprak me meer aan qua boeken, maar ik start toch op niveau 2 omdat ik anders misschien niet echt een groei maak in het lezen. Ik vind het fijn als boeken makkelijk geschreven zijn zodat je hem gemakkelijk kan lezen. Verder vind ik het fijn om personages, situaties en gebeurtenissen in een boek te herkennen. Dat maakte mijn keuze ook makkelijker om voor niveau twee te kiezen. Wat ik lastig vind aan sommige boeken zijn die diepe betekenissen. Als ik dan een boek lees, zie ik meestal niet die diepe betekenis die het boek heeft.

Ik heb nog een lijstje staan met boeken die ik graag zou willen lezen. Helaas staan deze boeken niet op de lijst van  lezen voor de lijst en kan ik ze dus niet lezen voor Nederlands. Meestal lees ik gewoon young adult boeken en kijk ik naar de recensies van wat goede boeken zijn. Ook kijk ik wel eens naar de schrijver, als ik die ken. Als ik een goede ervaring heb met die schrijver, dan wil ik er nog wel meer boeken lezen van die schrijver.